Indijas rieksti kā alternatīva govs pienam

Rita Osovska ir mamma 10 gadus vecam puikam, kopā ar vīru dzīvo vienā no Latvijas mazpilsētām un ir ēst gatavošanas entuziaste, kulinārijas meistarklašu vadītāja un konsultē vegānisku ēdienkaršu sastādīšanā. Ritas ģimene ikdienā pārtiek no ēdieniem, kuri balstīti uz augu valsts produktiem. Bērni vegāni lūdza Ritai padalīties ar savām receptēm, kā aizvietot govs piena produktus ikdienas patēriņā. Rita stāsta, ka augu pienu, saldo un skābo “krējumu” vienmēr gatavo pati. Un tos lieto visur, kā agrāk būtu lietojuši gotiņas pienu. Daudzas citas Ritas receptes meklē viņas Instagram profilā rita_dzii.

INDIJAS RIEKSTU PIENS

1 krūze mērcētu Indijas riekstu un 4 tādas pašas krūzes dzeramā ūdens, šķipsniņa sāls. Visu sablendē un glabā līdz 7 dienām ledusskapī. Saskalo pirms lietošanas.

 

INDIJAS RIEKSTU SALDAIS KRĒJUMS

1 krūze mērcētu Indijas riekstu un 1 tāda paša izmēra krūze dzeramā ūdens, šķipsniņa sāls. Visu sablendē un glabā līdz 7 dienām ledusskapī. Samaisa pirms lietošanas.

SPAGETTI AR KRĒMĪGO KŪPINĀTĀ TOFU MĒRCI

Kamēr spagetti vārās, pannā uzkarsē 2 ēd.k. olīveļļas un pasautē smalki sakapātu balto purava daļu ar šķipsnu sāls. Tad pievieno 180g kūpinātā tofu, ko sadrupina ar pirkstiem un apcep pāris minūtes, pievieno sāli. Ja garšo, var pievienot arī sēnes. Pielej 100-150 ml sagatavotā saldā “krējuma” un sautē uz lēnas uguns līdz pirmajiem burbulīšiem. Šajā posmā mērce sāk biezēt, tāpēc te var pievienot mazliet ūdeni, kurā vārās makaroni, ūdeni vai buljonu līdz sev vēlamajai konsistencei. Pagaršo, vai nevajag sāli, piparus.
Mērcīti pasniedz virs spagetti ar tvaicētiem brokoļiem, kaudzi zaļumu un rauga pārslām.

ŠOKOLĀDES DZĒRIENS

Blendera krūzē ievieto 2 saldētus banānus, pievieno 1 tēj.k dabīgā kakao, 1 glāzi augu piena, 1 ēd.k kaņepju sēkliņu un šķipsniņu sāls. Var pievienot arī apelsīna miziņu. Blendē, pasniedz un bauda uzreiz.