Maruta Rampāne ir virtuves virtuoze, kura darbos, domās un sajūtās dzīvo tuvu Zemei. Marutai patīk, kā uz pannas smaržo ķiploks, patīk, kā kraukšķ gurķis un kā smaržo svaigi saburzīta dille. Patīk nakts tirgus tomāti, cūku pupas un dubļaini kartupeļi. Un patīk vokpannas dūmi, čili uguns, karija siltums, laima lapu svaigums un viss, kas peldējies sojas mērcē. Maruta no sirds novērtē to, ka var kombinēt pierasto ar citādo, jaucot kopā garšas, gatavošanas tradīcijas un pavārgrāmatu lapas. Par to viņa saka paldies vegānismam, jo gatavot sāka tieši tad, kad gatavojamo produktu kļuva šķietami mazāk. Tad sākās meklējumi, eksperimenti un atklājumi. Tad arī sāka rakstīt blogu (iespējams, pirmo vegānisko latviešu valodā), ko ar pārtraukumiem turpina darīt joprojām. Tu vari satikt Marutu Instagram platformā, Facebook lapā un blogā Ēdamzāle. Bērni vegāni lūdza Marutas palīdzību, lai uzzinātu, kā aizvietot vistu olas ēdienu gatavošanā.
Lai gan augu valsts produktu vidū nav 1:1 olas aizstājēja visām virtuves situācijām, ir daudz dažādu variantu olu aizvietošanai, atliek tikai izvēlēties receptei piemērotāko. Šajā sarakstā apvienoti biežāk izmantotie vegāniskie olu aizvietotāji, ar kuriem var pagatavot teju visu, kas “olīgs”, sākot ar majonēzi un beidzot ar bezē kūkām.
Runājot par kūku un pankūku cepšanu – ir mīklas, kas teju maģiski turēsies kopā, pat ja olas tajās nemaz necentīsies aizvietot. Tomēr jāatceras, ka konditoreja ir viena no virtuves jomām, kur vēlams precīzi sekot receptēm, tāpēc, cepot vegāniskas kūkas un smalkmaizītes, vismaz sākotnēji ieteicams izvēlēties receptes, kas jau ir vegāniskas, nevis sākt ar klasisko recepšu veganizēšanu. Bet tad gan – eskperimentējiet, veganizējiet un dalieties savos atklājumos ar citiem, lai šis saraksts top vēl garāks un pārsteidzošāks.