Olu aizstājēji kulinārijā

Maruta Rampāne ir virtuves virtuoze, kura darbos, domās un sajūtās dzīvo tuvu Zemei. Marutai patīk, kā uz pannas smaržo ķiploks, patīk, kā kraukšķ gurķis un kā smaržo svaigi saburzīta dille. Patīk nakts tirgus tomāti, cūku pupas un dubļaini kartupeļi. Un patīk vokpannas dūmi, čili uguns, karija siltums, laima lapu svaigums un viss, kas peldējies sojas mērcē. Maruta no sirds novērtē to, ka var kombinēt pierasto ar citādo, jaucot kopā garšas, gatavošanas tradīcijas un pavārgrāmatu lapas. Par to viņa saka paldies vegānismam, jo gatavot sāka tieši tad, kad gatavojamo produktu kļuva šķietami mazāk. Tad sākās meklējumi, eksperimenti un atklājumi. Tad arī sāka rakstīt blogu (iespējams, pirmo vegānisko latviešu valodā), ko ar pārtraukumiem turpina darīt joprojām. Tu vari satikt Marutu Instagram platformā, Facebook lapā un blogā Ēdamzāle. Bērni vegāni lūdza Marutas palīdzību, lai uzzinātu, kā aizvietot vistu olas ēdienu gatavošanā. 

Lai gan augu valsts produktu vidū nav 1:1 olas aizstājēja visām virtuves situācijām, ir daudz dažādu variantu olu aizvietošanai, atliek tikai izvēlēties receptei piemērotāko. Šajā sarakstā apvienoti biežāk izmantotie vegāniskie olu aizvietotāji, ar kuriem var pagatavot teju visu, kas “olīgs”, sākot ar majonēzi un beidzot ar bezē kūkām.
Runājot par kūku un pankūku cepšanu – ir mīklas, kas teju maģiski turēsies kopā, pat ja olas tajās nemaz necentīsies aizvietot. Tomēr jāatceras, ka konditoreja ir viena no virtuves jomām, kur vēlams precīzi sekot receptēm, tāpēc, cepot vegāniskas kūkas un smalkmaizītes, vismaz sākotnēji ieteicams izvēlēties receptes, kas jau ir vegāniskas, nevis sākt ar klasisko recepšu veganizēšanu. Bet tad gan – eskperimentējiet, veganizējiet un dalieties savos atklājumos ar citiem, lai šis saraksts top vēl garāks un pārsteidzošāks.

Banāni (nogatavināti)

· ¼ gl. ar dakšiņu saspaidīta banāna = 1 ola
· pankūkas, mafini, banānmaize, kēksi

Ābolu, ķirbju vai saldā kartupeļa biezenis

· ¼ glāze = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi

Cepamais pulveris, ūdens un eļļa
· 2 tējk. cepamā pulvera + 2 ēd.k. ūdens + 1 tējk. neitrālas garšas eļļas = 1 ola
· pankūkas, kēksi, cepumi, mafini, kūkas

Linsēklu “ola”
· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· labāk izmantot svaigi maltas linsēklas
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi, burgeru plācenīši

Linsēklu “olas baltums” 

(vārītu linsēklu želeja)

· 3 ēd.k. = 1 ola
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· bezē, pudiņi, musi, “omletes”

Akvafaba (turku zirņu vai citu pākšaugu konservēšanas vai reducēts vārīšanas šķidrums)

· ¼ gl. akvafabas = 1 ola
· olu baltuma aizstājējs, bezē, musi, kūku krēmi, zefīri, pudiņi, pankūkas, cepumi, kēksi, “omletes”, majonēze

Čia sēklas

· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi

Gāzēts ūdens

· ¼ gl. gāzēta ūdens = 1 ola
· kēksi, mafini, kūkas

Turku zirņu milti

· ¼ gl. turku zirņu miltu + ¼ gl. ūdens = 1 ola
· pankūkas, cepumi, kūkas, maizītes , “omlete”, panējums, plācenīši

Tofu (zīda)

· ¼ glāze zīda tofu = 1 ola
· kūkas, mafini, cepumi, saldējums, pudiņi, “siera” kūkas, krēmi, majonēze

Tofu

· daudzums: pēc vajadzības
· “omlete”, skrambls, tartes, pīrāgi, “olu” salāti

Kukurūzas, tapiokas ciete

· 1 ēd.k. cietes + 3 ēd.k. ūdens = 1 ola
· pankūkas, kēksi, mafini, mērces, pudiņi, kūku krēmi, saldējums, majonēze, panējums

Augu piena jogurts

· ¼ gl. jogurta = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi, mērces

Avokado

· daudzums: pēc vajadzības
· avokado + kala namak sāls – “olu” salāti/maizītes/smēriņi

Sojas piens

· daudzums: pēc vajadzības
· majonēze, panējums, pīrādziņu, maizīšu apsmērēšanai (kopā ar kļavu vai agaves sīrupu un/vai kukurūzas cieti)

Kurkuma

· daudzums: neliela šķipsniņa
· dzeltenai krāsai

Veikalā nopērkamie olu aizvietotāji

· konditorejas izstrādājumiem
· “olu” ēdienieniem (“omlešu” un skramblu maisījumi)

Kala namak sāls

· daudzums: pēc garšas
· olu garšai un smaržai
· vēlams pievienot gatavošanas beigās
· “omlete”, “olu” salāti, avokado “olu” maizītes, majonēze

Brokastu maizītes turku zirņu miltu garoziņā

Maruta stāsta: “Es nebūšu īpaši oriģināla un teikšu, ka man patīk brīvdienu brokastis. Kuram gan nepatīk? Paņemt no plaukta mīļāko krūzi, pagatavot nedaudz par daudz ēdiena, sēdēt un pļāpāt vai daudznozīmīgi klusēt un netīšām nokavēt visu, ko var atļauties nokavēt, kamēr rīts ievelkas agrākā vai vēlākā pēcpusdienā.
Šīs maizītes ir kā radītas tieši tādām brokastīm, kas visbiežāk ir arī pusdienas – tās ir ļoti sātīgas, jo apvieno gan pākšaugu, gan graudaugu spēku, turklāt labi piestāv gan lakoniskai salātu bļodai, gan eklektiskam branča galdam. Labu lēno apetīti!”

Vajadzīgs (1-2 personām)

6-8 bagetes šķelītes (var izmantot arī citu baltmaizi vai graudu maizi)
1/3 gl. turku zirņu miltu (50 g)
1 tējk. itāļu garšvielu maisījuma
1 /4 tējk. oregano
1/4 tējk. ķiploku pulvera
2 tējk. rauga pārslu
1/4 tējk. + šķipsniņa kala namak sāls
1/3 gl. ūdens (85 ml)
Rapšu vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai

Gatavo:

Bļodiņā samaisa visas sausās sastāvdaļas un pamazām pievieno ūdeni, maisot mīklu, lai neveidojas kunkuļi.
Sagriež maizīti šķēlēs.
Uzkarsētā pannā liek mīklā dāsni apviļātas maizes šķēles un vidējā temperatūrā cep zeltaini brūnas no abām pusēm.
Ja šķiet, ka šķēles ir par biezu un maizītes sāni neapcepsies, maizīti pēc apgrozīšanas var nedaudz saplacināt.
Ja vēlas izteiktāku “olu” garšu, maizītes var pārkaisīt ar drusciņu kala namak sāls.
Vislabāk garšo svaigi ceptas un karstas.

Piezīmes:

*Kala namak sāls piešķir ēdienam smaržu un garšu, kas pielīdzināms olu aromātam. Tā nopērkama garšvielu veikalā Spice House, garšvielu veiklā Manas Garšas, Biotēkā, Stockmann un citur. Jāpiebilst, ka kala namak kvalitāte mēdz atšķirties, tāpēc ne visu ražotāju sāls būs ar vienādi intensīvu aromātu.
*Turku zirņu milti atrodami lielveikalu (piemāram, Rimi, Stockmann) miltu plauktos. Ļoti labs produkts, kas noderēs panēšanai, turku zirņu omletēm, kā arī palīdzēs turēties kopā dažādiem dārzeņu un pākšaugu plācenīšiem, nepiešķirot tiem miltainu garšu.
*Rauga pārslas (ražotas no neaktīva rauga) var iegādāties veikalā Dabas Stacija, Stockmann, dažādos eko veikalos un citur. Mans favorīts viennozīmīgi ir Engevita rauga pārslas.
*Izrādās, ka man ir apsēstība ne tikai ar brokoļiem, bet arī ar turku zirņu miltiem, un tur diemžēl neko nevar līdzēt.