Sirds virtuves pīrādziņi un kēksiņi

Novembrī, Valsts svētku noskaņās un jau Saulgriežu gaidās, publicējam trīs viegli pagatavojamas receptes.
Tās mums dāvā Kristīne, kas ikdienā rosās SirdsVirtuve profilos IG un FB un paralēli studē maģistrantūrā Uztura zinātni. Viņai ļoti patīk gatavot un veikt eksperimentus virtuvē, un ar veiksmīgākajiem iznākumiem dalīties ar saviem sociālo mediju draugiem.
Receptēs izmanto tikai augu valsts produktus, pirmkārt, jo pati ikdienā ēd tikai tos, otrkārt, jo vēlās parādīt cilvēkiem dažādus veidus, kā vairāk iekļaut augu valsts produktu savā uzturā, īpaši, mazāk ierastos un veselīgos veidos, izmantojot pilngraudu produktus un produktus tuvāk to dabiskajai izcelsmei.
SirdsVirtuves Kristīnes misija ir veicināt veselīga uztura un dzīvesveida paradumus, lai liktu cilvēkiem raudzīties uz veselību profilaktiski, nevis tad, kad jau apciemojusi kāda ar dzīvesveidu saistīta slimība.

PELĒKO ZIRŅU – DZĒRVEŅU KARAMELES KĒKSIŅI

Kristīne piedāvā atklāt vienu no Latvijas dārgumiem- pelēkos zirņus- no cita skatu punkta un piešķirt tiem jaunu vērtību savā uzturā.
Šis ir brīnišķīgs veids, kā ne vien iekļaut vairāk pākšaugu savā uzturā, bet arī draudzīgi “iemānīt” pākšaugus mazākiem ēdājiem.

SASTĀVDAĻAS:

♡ 1 glāze pelēko zirņu [vārīti, der arī tikai izmērcēti, tomēr tiem nepieciešams nedaudz vairāk piena mitrumam]

♡ 6-8 gab. dateles*

♡ 1 glāze zirņu vai auzu miltu

♡ ½ glāzes augu piena

♡⅓ glāzes eļļa [piemērota cepšanai]

♡2 tk cepamā pulvera

♡2 ēk citrona sulas/ etiķa

♡1 tk vaniļas cukura

♡1 tk kanēļa

♡šķipsna sāls

♡šķipsna kardamona

♡šķipsna muskatrieksta

♡šķipsna ingvera pulvera

PILDĪJUMS:

♡½ glāze svaigu dzērveņu

♡6-8 gab. dateles*

♡1 vidējs ābols [VAI aizstāj ar vēl ½ glāzi dzērveņu]

* Ja izmanto tādas, kas nav tik svaigas, Kristīne iesaka dateles pamērcēt siltā ūdenī kādas 30 minūtes. Un daudzumu iesaka saprast, pagaršojot mīklu: varbūt prasās saldāku. Var izmantot arī parasto cukuru vai saldinātāju, ekvivalents 6-8 datelēm = 4 ēk, tomēr tad pildījums būs šķidrāks.

PAGATAVOŠANA:

1. Karsē cepeškrāsni [no augšas, apakšas un karstā gaisa ventilātoru] uz 190°C.

2. Blenderī liek visas pamatmasas sastāvdaļas un blenderē, kamēr iegūta viendabīga, nedaudz pašķidra mīklas masa. Ja Tavs blenderins nav jaudīgs var izmantot rokas blenderi, miltus iemaisi atsevišķi ar roku pēc pārējo sastāvdaļu sablenderēšanas.

3. Atsevišķi sablenderē kopā pildījuma sastāvdaļas.

4. Mīklu lej silikona formiņās: 1 ēk mīklas, 1 tk pildījuma un atkal plāna kārtiņa mīklas pāri.

5. Cep 35-40 minūtes, kamēr zeltaini brūni no virspuses.

6. No formiņām izņem, kad kēksiņi nedaudz atdzisuši, jo karsti tie var izjukt.

VIENKĀRŠIE, GARDIE PĪRĀDZIŅI

Šī ir recepte tiem, kuriem, tāpat kā Kristīnei, uznāk dienas, kad pašiem savu mīklu rullēt un ķēpāties negribas. Tad lieliski noder veikalā pieejamā saldētā mīkla, kura gatava 10 minūtēs [tieši tik daudz vajag, lai tā atkustu]. Atliek vien sagatavot pildījumus un aptuveni 30 minūtēs vesela panna ar zeltainiem pīrāgiem jau rotājas uz mūsu galdiem.

SASTĀVDAĻAS:

Kārtainā mīkla [izmanto veikalā pieejamo]*

♡½ glāze sojas granulu
♡1 glāze karsta ūdens
♡1 liels sīpols
♡1 mazs burkāns
♡½ svaigas paprikas
♡sāls [pēc garšas]
♡1 tk timiāna
♡½ tk raudenes jeb oregano
♡½ tk kurkumas
♡½ tk melno piparu

♡štovētie kāposti [izmanto veikalā pieejamos, pievieno nedaudz ķimeņu]

*Iegādājoties mīklu, pievērs uzmanību sastāvam: ne visas ir brīvas no olām/ piena un to pulveriem.

PAGATAVOŠANA:

1. Atkausē kārtaino mīklu atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma.

2. Pagatavo sojas pildījumu. Granulas aplej ar karstu ūdeni, pievieno nedaudz sāli un atstāj uzbriest [~ 10 min].

3. Karsē pannu ar eļļu. Vispirms apcep sojas gabaliņus ar smalki sagrieztu sīpolu un smalki sarīvētu burkānu. Pēc kādām 3 minūtēm pievieno papriku ar garšvielām. Apcep visu vēl 3-5 minūtes.

4. Karsē cepeškrāsni [no augšas un apakšas] uz 190°C.

5. Uzklāj nedaudz miltu uz darba virsmas. Katru mīklas sloksni izrullē ar mīklas rulli divas reizes lielāku/ plānāku, saglabājot taisnstūra formu. Sagriez mīklu 4 vienādās daļās.

6. Katrā no mīklas gabaliņiem vidū kārto 1-1½ ĒK pildījuma [sojas vai kāpostu].

7. Mīklu aizloka un ar dakšu viegli aizspiež ciet maliņas.

8. Pīrādziņus kārto uz cepamā papīra, ierēķinot vismaz 2 cm atstarpie vienam starp otru, jo tie pieņemsies apjomā. Ja vēlies, vari viegli apsmērēt virspusi ar eļļu.

9. Cep 20-25 minūtes, kamēr zeltaini brūni no virspuses.

P.S. Šie pildījumi arī lieliski iederas parastajā rauga mīklā, ja gribas klasiskos pīrādziņu

ĶIRBJU KĒKSIŅI

Kēksiņi ir sulīgi un nedaudz ķepīgi; dzērvenīte piedod svaigumiņu,un rieksti papildina to biezpienam līdzīgo konsistenci.

SASTĀVDAĻAS:

♡1 glāze ķirbja [gabaliņos, ar mizu]
♡2 vidēji gatavi banāni
♡1 glāze turku zirņu miltu
♡1/2 glāze sarīvēta ķirbja [blīvi saspiesti, ar mizu]
♡2 ēk eļļa [piemērota cepšanai]
♡1 tk cepamā pulvera
♡2 ēk citrona sulas
♡1 tk kanēļa
♡šķipsna sāls
♡šķipsna kardamona
♡šķipsna muskatrieksta
♡šķipsna ingvera pulvera
♡ ⅔ glāzes riekstu [jebkuri]
♡ ½ glāze svaigu dzērveņu

PAGATAVOŠANA:

1. Karsē cepeškrāsni [no augšas un apakšas] uz 180°C.
2. Blenderī liek visu, izņemot riekstus, dzērvenes un rīvēto ķirbi, un blendē, kamēr iegūta viendabīga, pašķidra mīklas masa.
3. Turpat blenderī pievieno riekstus un nedaudz pakuļ, lai rieksti sasmalcinās, tomēr paliek vēl jūtami gabaliņi.
4. Mīklā ar roku iemaisa rīvēto ķirbi un dzērvenes [var turpat blenderī, var mīklu pārnest bļodā].
5. Mīklu lej silikona formiņās un cep 35-40 minūtes.
6. No formiņām izņem, kad kēksiņi atdzisuši, jo karsti tie var sadalīties.


Lai gardi svētki,

Kristīne, SirdsVirtuve