Vegāns virtuvē

Kristīne Bergfelde ikdienā strādā mārketingā, bet brīvajā laikā ir radošs cilvēks – filmē video, veido vegāniskas receptes un nesen ir sarakstījusi pavārgrāmatu, kurā iekļautas tikai augu valsts produktu receptes.

Kristīne stāsta: “Vegāniskam dzīvesveidam pievērsos pavisam nejauši un galvenokārt tikai ziņkārības pēc. Sākumā vēlējos tikai izmēģināt, kā tas ir – neēst gaļu, jo daudzi no maniem draugiem tolaik jau bija veģetārieši. Izmēģināju un iepatikās, jo jutos daudz labāk. Vēlāk ievācu vairāk informācijas par to, kā tas ietekmē pasauli un veselību, kas arī noveda līdz vegāniskam uzturam un dzīvesveidam. Līdz ar dzīvesveida maiņu pamazām sāka iepatikties arī ēst gatavošana, tā likās daudz interesantāka, jo bija jāeksperimentē ar jauniem un nebijušiem produktiem un katru reizi varēju iemācīties ko jaunu. Tā arī nolēmu izveidot recepšu blogu Vegāns virtuvē un pamazām sāku sapņot par to, ka varētu izveidot pati savu recepšu grāmatu. Pēc apmēram gadu ilgas un intensīvas recepšu veidošanas, eksperimentēšanas, pārbaudīšanas un, protams, ēšanas, beidzot ilgi gaidītais sapnis ir piepildījies, un grāmata Vegāns virtuvē ir gatava. Tajā ir apkopotas vairāk nekā 100 dažādas receptes, kas visas kā viena ir garšīgas un, protams, tikai no augu valsts produktiem. Sākot ar dažādiem brokastu, pusdienu, salātu ēdieniem, un beidzot ar saldajiem, kūkām un uzkodām, esmu parūpējusies, lai Tava ikdienas ēdienkarte būtu pēc iespējas daudzveidzīgāka un garšu kārpiņas būtu priecīgas”.

 

Smūtija bļodiņa

Sastāvdaļas:
4 saldēti banāni
1 svaigs apelsīns

Liek visas sastāvdaļas jaudīgā blenderī vai virtuves kombainā un blendē, līdz tas top krēmīgs. Pasniedz kopā ar augļiem un ogām pēc izvēles.


Suši “burgers”

Sastāvdaļas:
nori lapas,
vārīti suši rīsi,
vegāniska majonēze,
svaigs gurķis, paprika, avokado,
sojas mērce pasniegšanai.


Iegriež norī lapas malā (vidus daļā) līdz vidum un izklāj suši rīsus, tos nospiežot. Pārklāj ar majonēzi. Izklāj dārzeņus (un katra mazā kvadrātiņa savus) un aizloka ciet, lai izveidotu “burgeri”. Pasniedz kopā ar sojas mērci.

Vienkāršais turku zirņu

un spinātu karijs

Sastāvdaļas:
1 sīpols ⠀
2 ķiploku daiviņas ⠀
400 g sakapāti tomāti (no bundžas)⠀
240 g turku zirņi ⠀
100 g svaigi spināti ⠀
sauja svaigs koriandrs ⠀
100 ml ūdens ⠀
2 ēdamk. tomātu pasta

Garšvielas: sāls, pipari, paprika, čili, korianders, kumīns, kurkuma.

 

Sagriež sīpolu un apcep dziļākā pannā eļļā uz vidējas uguns, līdz tie ir mīksti. Pievieno saspiestas ķiploku daiviņas un apcep vēl minūti. ⠀

Pievieno visas garšvielas un izmaisa. Pievieno tomātus, turku zirņus, ūdeni, tomātu pastu un pavāri apm. 10 min. uz lēnas uguns.

Pievieno spinātus un svaigu koriandru un pavāri vēl apmēram 2 – 5 min., līdz spināti “savītuši”. Pasniedz ar vārītiem rīsiem vai piedevām pēc izvēles.

Vegāniska “siera” kūka ar mellenēm

Sastāvdaļas pamatnei:
180 g dateles
150 g riekstu sviests vai rieksti pēc izvēles

Sastāvdaļas pildījumam:
200 g Indijas rieksti (uz nakti izmērcēti)
150 ml kokosriekstu piens no bundžas
100 g kausēta kokosriekstu eļļa
100 ml kļavu sīrups
sula un miziņa no 1 laima
1 tējk. vaniļas ekstrakts
150 g svaigas mellenes

 

Dekorēšanai: svaigas mellenes un laima miziņa

Sāk ar pamatnes pagatavošanu.

Liek abas sastāvdaļas virtuves kombainā un blendē, līdz masa kļuvusi vienmērīga un lipīga. Klāj kūkas formā (20 cm), izlīdzina vienmērīgā kārtā un nospiež ar pirkstiem. 

Turpina ar pildījuma sagatavošanu.

Liek visas sastāvdaļas jaudīgā blenderī (izņemot mellenes) un blendē pāris minūtes, līdz masa kļuvusi vienmērīgi krēmīga. Iemaisa tajā mellenes un klāj uz kūkas pamatnes. Izlīdzina vienmērīgā kārtā un liek ledusskapī uz vismaz 4 h, līdz kūka kļuvusi stingra. 

Ņem ārā no formas, dekorē ar svaigām mellenēm un laima miziņu. Gatavs!